Belofte maakt schuld, bij boek 4 van m'n 50 boeken beloofde ik iets te schrijven over looprichting van papier... Vandaag dan maar :) Taaie kost misschien, maar bij het lesje wat gepland staat voor morgen komt het te pas.
When I blogged my fourth of 50 books I promised to tell something on paper grain direction... Now it's the time and I decided to post in Dutch only because there a is a lot of English language text to be found on the internet and it's probably better than mine :)
For an English language tutorial on paper grain direction please read Hilke's (Buechertiger's) blog, she wrote an exellent post about this subject!
Be prepared, knowledge on this subject comes in handy for tomorrows tutorial :)
'Help, m'n papier bobbelt als ik het lijm, m'n papier scheurt zo raar, m'n papier vouwt zo moeilijk...' Hoe vaak heb je dat wel niet? Het kan aan een aantal oorzaken liggen en een daarvan is de papierrichting. Als je boeken wilt maken is kennis over looprichting van papier een van de dingen die tot de basis hoort. Ik zal er een beetje rechttoe rechtaan praktisch over vertellen.
Neem een vel gewoon printerpapier en buig dat eens dubbel. Probeer dit in de lengte en in de breedte, merk je dat de lengterichting veel soepeler gaat? Scheur nu ditzelfde vel, in de lengte en in de breedte. Merk je weer dat het in de lengterichting veel soepeler gaat? Dat is bij dit soort papier de 'looprichting'. Als je het printerpapier nat maakt zul je merken dat het in de breedte meer uitzet dan in de lengte, weer die looprichting waardoor dat komt.
Probeer het ook eens met andere soorten papier, verschillende kranten bijvoorbeeld. Je zult merken dat de grote kranten op een andere manier scheuren dan de kleinformaat kranten.
E.e.a. wordt veroorzaakt door de manier waarop papier (machinaal) wordt gemaakt, alle vezels worden dezelfde richting in geschud tijdens het proces, ze worden als het ware netjes op rijtjes gelegd. De lengterichting van die vezels is dan de richting van het papier geworden, evenwijdig waaraan het papier dus makkelijker vouwt/scheurt.
Met het lijmen van papier en karton (karton heeft ook een looprichting!) hou je altijd de looprichting hetzelfde van de te lijmen materialen, uitzonderingen daargelaten. Bij boeken hou je de looprichting van het papier en de band evenwijdig aan de rug. Daardoor krijg je geen gehobbel met het lijmen en bladert het makkelijk.
p.s. de looprichting van het papier hoeft niet evenwijdig met de lengte van het papier te lopen (denk daar maar eens over na *lol*, kijk maar terug naar die gescheurde kranten)
*****
For an English language tutorial on paper grain direction please read Hilke's (Buechertiger's) blogpost, she wrote an exellent text about this subject!
Het bericht is aangepast:
met richting bedoel ik looprichting, ik heb het gecorrigeerd in de tekst :)
oke, als ik het dus goed begrijp, moet ik eerst een stukje papier scheuren om te weten welke richting het papier heeft, en dan kan ik het plakken, in die juiste richting? of kun je dat ook met het blote oog zien? ja ik weeet het, dit is weer die mevrowu die alles 2 keer moet vragen :))
ReplyDeleteJeany, meestal hoef je niet te scheuren en is het voldoende om het papier te buigen om te zien hoe de looprichting is. Op Youtube zijn filmpjes die het uitleggen, zoeken op 'paper grain direction' en je vindt vast iets :)
ReplyDeleteThanks for the link - I am happy to hear that you liked my post it :-)
ReplyDelete