Mijn boeken vind je hier: boeken op Papieren Avonturen

12 June 2013

inspiration soul harmony balance

Ik kreeg een mail:
Ik vraag me steeds af wat je met je knutsels doet?
Je hebt zo’n hoge productie!
Heel inspirerend om naar te kijken.
Dank je wel :)
Nu vind ik mijn produktie niet bijzonder hoog (en stiekempjes noem ik het meestal iets anders dan knutsels :)) maar het wilde dat ik net deze kaart had gemaakt toen ik de mail las


en die kaart geeft dan niet zozeer aan wat ik met mijn werk doe, als wel waarom ik dingen maak.
Het gaat me meestal niet om het eindresultaat, het is het proces. Een uur bezig zijn met papier, verf, inkt, stempels, lijm, het geeft me rust in het hoofd. Boeken maken is vaak een precies werkje en het uitdenken, passen, meten, zijn voor mij de momenten om even helemaal van de wereld te zijn. Ook foto's maken, bewerken en bloggen geeft zo'n zelfde effect.
Wat doet iemand die in z'n tuin werkt? Volgens mij genieten van het wroeten in de grond en genieten van de bloemen die er kunnen groeien door het werk dat verricht wordt. 
Waarom tennissen of vissen of golfen? Dat is ook even weg zijn van beslommeringen. 
Ik denk dat het allemaal op een of andere manier vergelijkbaar is.

En het antwoord op de vraag? Wat ik doe met al die kaarten, labels, boeken?
Sommige verstuur ik, andere gaan in een doos en zien nooit meer daglicht, andere geef ik kado, andere staan hier in huis. Niets bijzonders dus.

Leuke vraag, nogmaals dank je wel :) 
Heb ik ook een vraag aan de kijkers thuis. Maak jij de dingen puur om het maken of met een specifiek doel voor ogen? Het zou leuk zijn daar antwoorden op te lezen. En ik verwacht dat het voor iedereen anders zal zijn.
Sorry, no English translation today. I got an email with a question about what I do with the stuff I make. My answer is more about why I make stuff :)
Why Craft?
But I do have question for you: do you make things for the proces alone or with a specific result in mind? It would be nice to read some answers on that. I guess it will be different for all of us.And in all these quotes 'craft' may be replaced by 'create' :)post signature


p.s. ik maakte foto's voor ik deze kaart in elkaar plakte en had eigenlijk een post in gedachten over hoe mijn werkwijze meestal is. Is dat wat? Dan komt dat morgen of overmorgen nog.
p.s. I made photos before assemble this card and had a blogpost in mind to share my proces before this question came up. Would you like to read such a post? In that case I will post tomorrow or the day after about that.

32 comments:

 1. Vaak maak ik dingen vanwege het plezier van het weggeven. De meeste kaarten en kadootjes verdwijnen via mijn moeder naar alle richtingen. Ook mijn zus verstuurd een deel van mijn "productie". De laatste maanden verstuur ik ook met grote regelmaat naar oudere familieleden die een kaartje bijzonder op prijs stellen. Ik houd dus eigenlijk niks zelf.

  Leuke vraag, vandaar de reactie ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mooie reactie, dank je wel Aleida.
   Dat is zo lief van je, gewoon je kaarten alle richtingen in doen gaan. Daar zul je veel mensen een plezier mee doen. Eigenlijk zou ik ook veel vaker kaarten aan familie en bekenden kunnen sturen. Alleen vind ik ze meestal niet geschikt, te rommelig (zoals deze in hierboven). Meestal verstuur ik de 'strakke, eenvoudige' kaarten wel met verjaardagen enzo. Maar gewoon zomaar een kaartje krijgen is natuurlijk ook heel leuk, zo niet leuker. Ben echt blij met je reactie, het geeft me een duwtje wat meer om me heen te kijken :)

   Delete
 2. ik maak meestal iets waar ik door geinspireerd word. Ik kijk erg veel you-tube filmpjes met allerlei technieken....ik maak er in eerste instantie een voor mezelf en als die dan mijn goedkeuring heeft maak ik er meestal een of twee om weg te geven en ga dan weer naar mijn volgende project.
  Zo ben ik nu bezig met sleutelhangers te maken met kralen...ondertussen heb ik er ook een voor mijn moeder en zus gemaakt...de volgende gaat naar een freubelvriendinnetje van mij.
  Ik kan me ook helemaal verliezen in het maken van dingen en ze daarna weggeven als ik zeker weet dat het goed ontvangen gaan worden....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat is ook belangrijk, dat je weet dat het gewaardeerd wordt wat je gemaakt hebt. Meestal steek je er toch je ziel en zaligheid in :)

   Delete
  2. Mieke, jij natuurlijk ook bedankt voor je reactie :)

   Delete
 3. Craften, knutselen... hoe je het ook wilt noemen, geeft mij rust en energie. Ik maak heel vaak kaarten niet in één keer af. Het gaat me erom om lekker even met mijn handen bezig te zijn en niet met mijn hoofd. Ik heb altijd kaarten in voorraad om zelf te versturen en geef ook setjes kaarten weg aan mensen van wie ik weet dat ze het leuk vinden. Als kadootje en soms ook 'op bestelling'. Ik kan niet twee dezelfde kaarten maken, het gaat mij echt om het proces. Goeie vraag Dymphie! Juist omdat je zelf altijd zo leuk laat zien waar je mee bezig bent, kom ik hier graag kijken :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meer van hetzelfde maken vind ik ook lastig. Misschien is setjes van bij elkaar passende kaarten e.d. wel leuk om eens te proberen. Dank je wel voor je antwoord :)

   Delete
 4. Het werken met mijn handen is een verslaving geworden.
  Het geven van een zelfgemaakt iets wordt meestal erg geapprecieerd.
  Het creëren en schenken een ideale combinatie!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Creëren en schenken is zeker een perfecte combi, vooral als je zelf zoveel plezier aan het maken beleefd.
   Dan voor je reactie Marleen!

   Delete
 5. Ik kan me wel vinden in bovenstaande reacties, en jouw motivatie Dymphie!
  Lekker bezig zijn, je hoofd leegmaken. Hier en daar es neuzen. Zelf een blogpost schrijven. Genieten van alles om me heen en daar weer over tekenen. Het is de combinatie van alles. Ik zou niet zonder kunnen!! (maar wat ik wel een beetje meer zou willen hebben is tijd;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, tijd... en de keuzes die we (moeten) maken om die tijd te verdelen. Ik wilde trouwens dat ik zo leuk kon schrijven als jij, zo'n gezellige verhalen steeds op je blog :) Dank je wel voor je tijd om hier een reactie te geven!

   Delete
 6. klopt helemaal, voor mij is het proces ook het belangrijkste! heerlijk om creatief bezig te zijn!

  ReplyDelete
  Replies
  1. heerlijk hè om lekker bezig te zijn? Leuk dat je een reactie achterliet, dank je wel.

   Delete
 7. Ik vind het heerlijk om te doen, dat vooral! Samen met ons cluppie is het altijd hartstikke gezellig. Het meerendeel van mijn produktie vindt zijn weg naar mijn klanten. Ik maak ook op verzoek kaarten voor elke gelegenheid.
  Ben net klaar met het maken van de trouwkaarten van onze oudste zoon en zijn vriendin.
  En ik kan je wel vertellen.....HET IS ECHT EEN UIT DE HAND GELOPEN HOBBY dat stempelen!!! Maar ik geniet er elke dag weer van!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jullie hebben een heel leuk cluppie, dat weet ik toevallig :) Met kaarten op verzoek heb ik altijd moeite en heb bewondering voor mensen die dat wel kunnen! Trouwkaarten voor je kinderen maken is natuurlijk 'top of the bill', supergaaf!

   Delete
 8. Ten eerste: ik wil wel eens je werkwijze zien :)

  Ten tweede: ik kan me vinden in je antwoord hierboven. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Zelf krijg ik die vraag ook soms en ik vind het meestal lastig om daarop te antwoorden. Wat ik met mijn zelfgemaakte spullen doe vind ik niet zo belangrijk. Opsturen, weggeven of bijhouden....Het is vooral het maken waar ik voldoening in vind. En ik maak ook niet graag 2 keer hetzelfde, dus gaat het niet over maken alleen maar over telkens iets anders/nieuws maken. Beetje verslavend ook wel soms :)
  Al blijft het natuurlijk leuk om nog eens naar de gemaakte boekjes te kijken, zo af en toe. Of eens in mijn Art Journal te bladeren....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Die werkwijze komt er aan, eigenlijk meer mijn gedachtengang tijdens het werk, niet wat ik precies deed, daar heb ik geen foto's van :)
   Die vraag heb ik ook al eerder gehad en nu was een mooie gelegenheid er eens antwoord op te geven.

   Delete
 9. Net als jij maak ik vanwege het maakproces. Ik heb ADHD en de momenten dat ik 'creëer' zijn de enige momenten dat mijn handen en mijn hoofd met hetzelfde bezig zijn. Therapeutisch dus. Ik heb alleen op enig momenten besloten dat ik mijn werk (meestal) niet weggeef, maar verkoop, dan weet ik zeker dat het bij mensen komt die het waarderen ;-). Ik beschouw het ook niet als een hobby, maar als werk. Ik heb er geen baan naast.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Goed dat je je werk verkoopt Joke, geweldig dat je hobby ook je werk is :)

   Delete
  2. Laat ik het iets beter definiëren: de intentie is om het te verkopen, de praktijk valt wat tegen ;-). Ik heb gelukkig een echtgenoot die de kost verdient, anders zou ik ik een kartonnen doos in het park wonen ;-).

   Delete
 10. ook ik werk puur omdat ik het wil en idd waarom werkt iemand in de tuin of gaat vissen, fietsen etc...:-))

  de grootste dooddoener is de opmerking "wat moet je er mee.."... ik vraag toch ook niet waarom jij zo nodig moet winkelen of tv kijken ???
  ik blijf lekker genieten van jouw werk...

  ReplyDelete
  Replies
  1. dank voor je reactie Laura, blijkbaar zijn er toch ook veel mensen zoals wij die het gewoon plezierig vinden dingen te maken voor de lol van het maken.

   Delete
 11. Ik vind het altijd leuk om te zien of me iets "lukt".
  Kijken of ik een diagram uit gevouwen krijg, of ik met geklieder mooie kleuren op het papier krijg...
  En wat ik er mee doe?
  Vaak als ik echt iets moet maken voor een bepaalde gelegenheid, lukt het me niet.....dus er ligt hier altijd van alles rond te slingeren en als ik dan iets nodig heb om aan iemand een aardigheidje te geven of te sturen gebruik ik dat.
  Dus om kort te zijn: ik prul wat af voor de lol, omdat ik het graag doe en soms denk ik ook wel om een industrie draaiend te houden....wat een hoop spullen heb ik hier in huis om mezelf te vermaken!

  Maar jou kaartje is weer leuk en ik ben benieuwd naar je werkwijze...
  Fijne dag,

  Jolette

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat is wat ik ook vaak heb, 'zien of iets lukt'. Vooral bij boeken maken en wat ingewikkelder structuren is et de uitdaging te 'winnen' van het karton, papier en garen. Dank je wel voor je reactie!

   Delete
 12. Ik zou alles willen maken wat ik mooi vind. Maar dat kan natuurlijk niet. De voldoeneng is het maken zelf en dan zien dat het aardig gelukt is. Ik maak nooi dingen tegen mijn zin. De meeste dingen geef ik gewoon weg aan mensen die ze mooi vinden. Van sommige dingen kan ik geen afstand doen. Is leuk om nu en dan eens naar te kijken. Kleine boekjes en gehaakte sleutelhangers verkoop ik regelmatig aan mensen in de sportcub. Anders zou mijn doos wel elke dag leeg zijn.. Maar ik verkoop nog altijd aan een vriendenprijsje hoor.

  De beschrijving van die kaart zou leuk zijn.

  Groetjes,
  Jeanine

  ReplyDelete
 13. De voldoening dat iets mooi gelukt is, dat is wat waard hè? Leuk dat je af en toe wat spullen kunt verkopen!

  ReplyDelete
 14. Wat een persoonlijk stukje met een persoonlijke vraag, Dymphie!
  En daarom ook een reactie :-)

  Voor mij is creatief bezig zijn, een graadmeter. Als ik geen zin heb om in mijn crea-kamertje te "klungelen" dan gaat het niet goed met me. Dan zit ik niet lekker in mijn vel, dan is het druk op het werk, wellicht dat er dan privé iets hapert, enz. Als ik zin heb om te craften (klinkt zooooo veel beter dan knutselen), dan is het goed (tenzij ik een beetje doorsla en mijn hoofd weer vol ideeën is, en mijn hoeveelheid tijd tekort....., maar dat noem ik dan maar positieve stress).

  Eigenlijk kun je het ook andersom zien: als ik veel blogjes les (en commentaartjes achterlaat), vertoon ik dus vluchtgedrag en zit ik de hele avond naar andermans creaties te kijken, in plaats van zelf wat op te pakken. :-( Er wordt echter zoveel moois gemaakt, dat het dan toch ook weer leuk is, maar ook hier geldt voor mij: tè is niet oké.

  En dan, wat doe ik ermee? Ik doe aan Postcrossing, dus mijn kaarten gaan de hele wereld over :-) En onder vrienden zijn mijn zelfgemaakte kaarten mijn handelsmerk, men weet niet beter geloof ik :-s Een enkele keer geef ik een setje weg, als ik weet dat het gewaardeerd wordt.
  Ik word eerlijk gezegd ook altijd een beetje verdrietig als ik de prijs van een kaart in de winkel zie. Dat zal het calvinistische in mij zijn. Net als dat iets ook altijd "nuttig" moet zijn. Daar probeer ik zo langzaamaan vanaf te stappen, dat lukt nog niet zo erg..... Loslaten, het klinkt zo simpel hè.

  Laat morgen maar gauw het proces zien, hoe je tot deze kaart bent gekomen.
  Dan heb ik - en velen met mij - weer nieuwe inspiratie :-)

  ReplyDelete
 15. wat een herkenbare woorden :) Heel hartelijk bedankt voor je reactie Bernardine! Postcrossing, dank je wel voor de tip. Ik had er wel van gehoord en ook wel eens op de website gekeken, maar nooit aan gedacht dat je dat dus gewoon kunt doen... ;)

  ReplyDelete
 16. Waarom doe ik het gewoon omdat het ontspannend is en even weg zijn van dagelijkse beslommeringen niet moeten nadenken en meestal weet ik niet wat ik ga doen als ik mijn kamer binnen ga kan een kaart,bloemstuk,krans,ketting of Canvas zijn of gewoon wat testen en dan de vuilbak in zolang niets moet is het ok,want dat moeten daar heb ik een probleem mee ik maak soms kaarten op vraag maar dan heb ik het liefst genoeg tijd en soms liggen er verschillende werkjes dagen naast elkaar onafgewerkt tot ik een idee heb maar dat het plezierige eraan,nu zolang maak ik nog geen kaarten dus er is nog veel te ontdekken en uit te proberen en daar zijn de blogs goed voor (om werkwijze van iets te zien)wat op zich ook al plezierig kan zijn

  ReplyDelete
  Replies
  1. De ontspanning die het creatief bezig zijn geeft, is toch wel het belangrijkste. Ik vind het ook altijd leuk een beetje te puzzelen in diverse sessies tot er iets uit komt dat 'goed' is :)

   Delete
 17. Ik heb vaak zin om gewoon zomaar kaarten te maken, maar meestal is het toch met een doel: Een verjaardagskaart. Ik heb inclusief schoonfamilie 4 (schoon)zussen, 4 (schoon)broers, 2 paar ouders en 10 neefjes en nichtjes. Ik heb niet super veel tijd om kaarten te maken, ben blij als het er 1 per week is, maar met die grote familie (en af en toe vrienden die jarig zijn, of iemand die een kaartje nodig heeft wegens ziekte, tegenslag, nieuwe baan, verhuizing, geboorte etc.. is 1 kaartje per week eigenlijk te weinig. Zo af en toe krijg ik inspiratie door challenges, die kaartjes blijven toch wat langer liggen voor ik ze (als ik ze) verstuur. Ik maak dus kaarten om weg te geven, om iets persoonlijks op te sturen, vooral bij de geboortekaartjes is dat leuk om te doen.
  Ik vind het heerlijk ontspannend en ontstressend, ik zou het graag vaker willen doen!

  ReplyDelete
 18. Jouw familie mag zich gelukkig prijzen met iemand die zo trouw kaarten voor ze maakt. De mijne komt er vaak wat bekaaid van af :)

  ReplyDelete

Leuk dat je m'n blog bezoekt, bedankt voor je reactie!


Thanks for visiting my blog. It's fun to read your comment!

Related Posts with Thumbnails

yep, i'm counting too :)