Mijn boeken vind je hier: boeken op Papieren Avonturen

28 November 2012

bezoek aan Ebristan
visiting Ebristan

Verder met Istanboel
On with Istanbul

˚˚˚˚˚˚˚˚
Op het lijstje te bezoeken plaatsen stond ook Ebristan. Dat is het huis en atelier van Hikmet Barutçugil, een vooraanstaand Turkse Ebru-artiest. We hadden een afspraak op het moment dat er ook een les gaande was, top.
On the list of the places to visit was Ebristan. The house and studio of Hikmet Barutçugil, a prominent Turkish Ebru artist. Our appointment was at the same time a class attended their lesson, so nice.
Ebru is een eeuwenoude Turkse papiermarmertechniek en als je de kans krijgt om dat in Turkijke te bekijken, dan grijp je zo'n kans natuurlijk met twee handen aan.
Ebru is the ancient Turkish paper marbling technique and when having the chance to see it performed in Turkey, you will take the opportunity of course.

Het eerste deel van de cursus was besteed aan het zelf malen van kleurpigmenten. Sinds een paar weken is de groep met de eigenlijke Ebru begonnen.
The first part of the course was spent grounding pigments. Since a few weeks the group started to make Ebru papers.
Battal (splattering), gelgit (forward and backwards) and than taraklı (combing)
Battal (spetteren), gelgit (heen en weer) en dan taraklı (kammen).

In het atelier hing de tentoonstelling 'Album Armoricum' met werk van ebru-, marmer- en stijselpapierkunstenaars van over de hele wereld. Foto's van een paar werken hieronder.
In the studio was the exhbition 'Album Armoricum' with work from marbling, ebru and paste paper artist from over the globe. Photos of a few of the works below.
Marbling by Robert Wu
Marbling by Brigitte Chardom & Victoria Hall
Marbling by Hikmet Barutçugil

Ik kreeg de expositiecatalogus mee en een paar mooie ebruboekenleggers.
I was presented with the exposition catalogue and some lovely ebru bookmarks. I want to thank Mr. Barutçugil for the hospitality once more. It was very special to be able to visit Ebristan.

Ebristan is een prachtig houten huis, gelegen midden tussen moderne appartementbouwen.
Ebristan is a wonderful wooden house situated inbetween modern appartment buildings.

En als altijd was ik weer eens te bleu om te vragen of mr. Barutçugil met me op de foto wilde. Geen foto en geen handtekening in de catalogus, duidelijk dat het echte aanbidddersbloed me niet door de aderen stroomt... Om het goed te maken, namen we een foto van een van de Ebristanboekenleggers, terwijl we aan de kade thee dronken met uitzicht op de Leandertoren (Kiz Kulesi).
And as usual I was to shy to ask for a photo together with mr. Barutçugil or an autograph in the cataloque. It's obvious I'm not gifted with true admirer-blood... :) To make up we took a photo with one of the ebristan bookmarks, while sipping tea at the waterfront overlooking the Maiden-tower (Kiz Kulesi).
Oh, al dat moois dat we zagen...
Oh, the places we've been...

 

post signaturep.s. ik was maar een ietsiepietsie jaloers op het papierdroogrek, een ietsietsiepietsie, niet meer hoor
p.s. I was only envying the class a little bit for the paper drying rack, only a very little bit, not more, really

13 comments:

 1. Wat bijzonder zeg! Hoe kom je dan aan zo'n adres/bekendheid daar? (ik ben helemaal niet op de hoogte van dit soort technieken, dat begrijp je wel)
  Mooie foto's, en ja, ik snap dat je jaloers bent op zo'n rek ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. @wilmi ik volgde marmerles (ebru) bij Barbara van Stein en dan hoor je wel eens wat :)

   Delete
 2. Wat mooi allemaal. Wat een inspirerende reis.

  ReplyDelete
 3. Wat gaaf dat je daar hebt kunnen kijken. Zeker in jouw geval met zo veel interesse in papier en papiertechnieken. Zal je zeker hebben doen watertanden, net zoals dat droogrek, da's echt superhandig. Leuk om te zien hoe het in z'n werk gaat. Prachtige foto's, zeker ook van de werken die daar hangen. Schitterend.
  Heel veel groetjes van
  Ini

  ReplyDelete
 4. Zo mooi dat je daar kon kijken! Zo word een vakantie pas echt heerlijk... En dat droogrek; er moet toch wat om over te dromen overblijven? Groetjes, Gerrina

  ReplyDelete
 5. OH
  WOW!!!
  Fabulous photos and what an amazing experience this must have been...extra special that you took photos and shared it with us Dymphie!!!
  I have tried marbling papers but nothing fancy...this is the real deal and oh so beautiful
  Your bookmark with THE landmark and sipping tea puts wonderful things in my imagination!
  oxo

  ReplyDelete
 6. Wow, dat is wel heel bijzonder zo'n bezoekje! Wat leuk dat je daar op bezoek kon/mocht gaan. Zo'n handig rek, wow! Valt dat niet na te maken :)

  ReplyDelete
 7. WOw dit moet echt genietne zijn geweest, wel jammer dat je niet op de foto staat met de "meester"!

  ReplyDelete
 8. Mooi berichtje...... Ik volg een blog over ebru, maar er komen niet veel berichtjes op. (http://blokhuus.blogspot.be/)

  Groetjes,
  Jeanine

  ReplyDelete
 9. Wow, dat moet indrukwekkend mooi geweest zijn!

  ReplyDelete
 10. wat een leuk bericht om te lezen en te bekijken! Ik heb het een keer gezien hoe ze dit maken, prachtig is het. Wat moet het bijzonder zijn geweest om dit te kunnen doen daar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. @bianca het was heel leuk om daar een bezoek te brengen en ik heb alleen maar gekeken hoor. Ik mocht wel wat doen als ik wilde, maar de klas was zo druk bezig, dan wil je er niet tussen en de 'flow' storen :)

   Delete

Leuk dat je m'n blog bezoekt, bedankt voor je reactie!


Thanks for visiting my blog. It's fun to read your comment!

Related Posts with Thumbnails

yep, i'm counting too :)